Vi tager grønt ansvar
Hos Gefion Profiler arbejder vi med bæredygtighed i alle led af vores forretning og processer. Vi forhandler en række produkter, der er uundværlige i byggebranchen, men som ofte er energikrævende at fremstille. Det er vi helt klar over.
Derfor forsøger vi hele tiden at forbedre os og finde frem til de løsninger, der sætter mindst aftryk på omgivelserne og miljøet – uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Nye tiltag
LOW-CARBON ALUMINIUM
I 2024 har vi skiftet til en mere bæredygtig type aluminium – Low-Carbon aluminium -til produktion af en stor del af vores profiler.
VARMEPUMPER OG SOLCELLER
I 2022 tog vi nogle vigtige skridt, hvad angår energiforbrug og rapportering. Vi sagde farvel til naturgas og installerede i stedet varmepumper og solceller på vores bygning.
KLIMAREGNSKAB
Samtidig fik vi udarbejdet vores første klimaregnskab, og vi har sat os for at understøtte Parisaftalens målsætning om en global temperaturstigning på max. 1,5° C.
Nu produceres vores profiler fra Hydro af Low‑Carbon Aluminium
Vores mål om at bidrage yderligere til reduktion af CO2‑udslippet hos Gefion Profiler er kommet et skridt videre:
Vi laver nu vores gulvlister af Low‑Carbon aluminium.
Dette aluminium har et maksimalt CO2‑fodaftryk på 4 kilo CO2e pr. kilo produceret aluminium, hvilket er blot en fjerdedel af det globale gennemsnit.
Low‑Carbon Aluminium fra Hydro produceres med vedvarende energikilder som vand, vind og sol. Dette sikrer at der produceres renere aluminium end nogensinde før. Hele produktionsprocessen er fuldt sporbar.
Hydros Low-Carbon aluminium er verificeret i overensstemmelse med ISO 14064 af DNV, der dækker alle kulstofemissioner fra bauxitminedrift og aluminiumoxidraffinering til aluminiumproduktion via elektrolyse og støbning.
Varmepumper og solceller
Det er ikke til at se, medmindre man passerer vores matrikel fra luften. Men 108 m2 solceller pryder nu vores tag. De producerer 24 MWh elektricitet årligt. Vi bruger ikke selv det hele, og det betyder, at vi sender 9 MWh grøn strøm ud i elnettet om året.
Udover solcellerne på taget har vi også installeret tre store varmepumper i vores bygning. På den måde udfaser vi brugen af naturgas. Det sikrer en reduktion af det samlede energiforbrug med mere end 50 % – fra 98 MWh til 43 MWh.
Tilsammen sikrer solceller og varmepumper, at vi årligt udleder 7 ton CO2 mindre, end vi ellers ville have gjort.
Beregningerne af besparelserne er lavet af en ekstern konsulent.
Klimaregnskab og Parisaftalen
Hvordan er det lavet?
Baseret på Green House Gas-protokollen (GHGP). Udarbejdet med afsæt i rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøes beregningsværktøj.
Emissionsfaktorer på energi og indkøb er taget fra Energinet og LCA (livscyklusanalyse) og EPD (miljøvaredeklaration) fra leverandører er benyttet. EcoInvent og Exiobase er brugt til at udføre sensitivitetsanalyser på visse varegrupper.
Klimaregnskabet viser, at vores virksomhed i 2021 udledte 759 ton CO2. Mere end 91 % kom fra scope 3. Scope 1 stod for 8 %, mens scope 2 tegnede sig for under 1 %.
Om scope 1, 2 og 3
Scope 1: Alle direkte emissioner fra kilder der ejes eller kontrolleres af virksomheden, f.eks. naturgas, diesel og olie.
Scope 2: Indirekte emissioner fra elektricitet eller fjernvarme indkøbt og brugt af virksomheden.
Scope 3: Emissioner fra værdikæden – både relateret til leverandører og anvendelse og bortskaffelse af produkter.
Valg af materialer
Som det ses, udgør scope 3 langt størstedelen af vores udledning. Det er helt normalt for små og mellemstore virksomheder, og det er udledninger, vi ikke selv kan kontrollere, da de kommer fra leverandørerne.
Det betyder dog ikke, at vi ikke gør noget for at nedbringe dem. Det kan vi nemlig arbejde på gennem dialog og ikke mindst valg af materialer, der sætter mindre aftryk på klima og miljø i produktionen.
Vi vil derfor arbejde henimod at indkøbe flere materialer, der er produceret med grønt energiforbrug. Det gælder bl.a. Low-Carbon aluminium 4.0 fra Hydro, der udleder 29,8 % mindre CO2e pr. kg sammenlignet med Hydros Primary Aluminium. I 2024 vil vi begynde at levere alu profiler i denne bæredygtige kvalitet.
Som nævnt ovenover, har vi i Gefion PROfiler en målsætning om at understøtte Parisaftalens mål om en maksimal global temperaturstigning på 1,5° C.
For at leve op til det krav, sigter vi imod i 2030 at have reduceret den absolutte udledning fra scope 1 og scope 2 med mindst 38 %. Udover de tiltag, der allerede er nævnt, vil vi også elektrificere vores transportflåde yderligere, efterhånden som teknologien på området modnes.
Som led i vores reduktionsmålsætning vil vi bestræbe os på løbende at rapportere på vores udledninger fra scope 1, 2 og 3.
Andre indsatsområder
Vi køber de fleste aluminiumsprofiler ved Hydro Aluminium i Danmark og sikrer dermed kortest mulig transport og forsvarlig produktion. Hydro laver livscyklusvurderinger (LCA) og miljøvaredeklarationer (EPD) på deres produkter.
Hydro aluminium har høje krav til miljø og klima, menneskerettigheder, fællesskabsudvikling, arbejdsmiljø og sikkerhed alle steder i verden, hvor de udvinder og forarbejder aluminium*.
Vores konsulenter medbringer altid et stort sortiment og leverer derfor en stor del af produkterne, når de besøger kunderne. Det sparer unødig transport.